The Wanderer & de Zoektocht naar de verloren Schouwburg

Januari 2024

Zo, de eerste woorden voor de eerste brief van 2024 willen gezet worden. Gelukkig maar. Ik vind haast geen ruimte meer in m’n hoofd om te schrijven terwijl ik daar juist zo’n grote passie voor heb. Wat ik dan wel schrijf is gelukkig dan wel iets wat geschreven wil worden en waar ik dus blij van word.

Ondanks dat cijfers ons nauwelijks interesseren, stuurt Spotify ons jaarlijks een overzicht. Deze korte terugblik naar 2023 laat 5,9 miljoen streams & 1,1 miljoen luisteraars zien, verdeeld over 179 landen. En weer een groei van 20%. Prima om daar 1x in het jaar bij stil te staan en even onszelf (en jullie) op de borst te kloppen. Geweldig!

zuiderkerk02

Immer in de luwte

We mogen trots zijn, maar waar weĀ nog trotser op zijn is jullie aanwezigheid. Ondanks dat we bewust steeds minder gebruik maken van Social Media en al jaren vrijwel reclamevrij werken, hebben we het afgelopen jaar meer dan 10.000 harten mogen dienen tijdens de 105 gegeven sessies. En de meesteĀ sessies zijn maanden van te voren uitverkocht.

Jullie weten ons te vinden zonder dat we al te zichtbaar hoeven te zijn en dat is echt een groot cadeau! Dat we mogen leunen op het vertrouwen dat de liederen overal en elk moment verhalen aan het schrijven zijn, geeft onze ego’s niet de kans om ermee aan de haal te gaan.

zuiderkerk_enkhuizen

“The Wanderer? Nee, nog nooit van gehoord.”

Het dienaarschap betekent niet dat we geen dromen hebben. En zo ontstond het idee om een Wanderer sessie te gaan geven in een aantal grote theaters in Nederland. Een paar, puur om even te proeven of het wat voor ons is en of de liederen het ook fijn vinden in een dergelijke setting gespeeld te worden.

De zoektocht naar leuke theaters was best een uitdaging en totaal een ander verhaal dan het huren van een kerk of klooster. Je moet je voorstellen dat een kerk vaak tussen de 300 – 1100 euro per dagdeel kan kosten maar voor een theater zit je al gauw tussen de 2500 en de 5000 euro. Dan heb je overigens vaak de personeelskosten er nog niets eens bij. Bijgaande contracten rompslomp etc.

Op Hodenpijl Wanderer

Dat heeft best bijzondere gesprekken opgeleverd, want onze insteek is nog steeds dat we alles zelf willen doen. En dat gaat wat lastiger in theaters.

“Uhm, nee mevrouw, niemand hoeft iets te scannen. Alex de vader van Victor staat gewoon bij de deur en die heet iedereen welkom”.
“Maar dat kan toch niet meneer?”
“Jawel hoor, we houden het graag persoonlijk en menselijk dus zeg het maar: hoe we dat kunnen uitkopen?” “En uhm, we verkopen zelf de kaarten want we willen niet dat Wanderers worden blootgesteld aan belachelijke service en administratiekosten die er gauw even doorheen worden gefietst. En daarnaast willen we zoveel mogelijk uitsluiten dat we met organisaties werken die met ticket platforms werken die niet aan terugstortingenĀ doen. Ok? Hoe is dat voor u?”

En dan hebben we hetĀ “The Wanderer? Nee echt nog nooit van gehoord” gesprek al achter de rug gehad. Dat is meteen ‘de logische keerzijde’ van het reclamevrij werken.

martine_ayla

Nou, we kunnen dus vertellen dat ‘alles op je eigen manier doen’ ook ervoor zorgt dat je niet zomaar overal een sessie kunt geven, ondanks dat je het kunt bekostigen. Toch hebben we een aantal prachtige plekken gevonden om een Wanderer sessie te gaan geven. Het Concertgebouw (Amsterdam), Markant Theater (Uden), Schouwburg Odeon (Zwolle) en Schouwburg Ogterop (Meppel) staan reeds in onze agenda en zullen voor komend jaar onze ‘grote theater sessies’ zijn. We zijn benieuwd naar wat deze sessies ons gaan brengen!

Over de Wanderer ervaring uitbreiden gesproken, we hebben onlangs ons eerste ligconcert gegeven in op Hodenpijl en dat was erg geslaagd! We vonden het spannend om net een andere set en beleving neer te zetten dan wat we gewend zijn. Ook voor onszelf bleek deze variatie erg waardevol en leerzaam, we gaan dus komend jaar dit ook zeker eens in de 2 Ć Ā 3 maanden herhalen.

Martine en Ayla Wanderer
Wanderer Op Hodenpijl
Wanderer Op Hodenpijl

Een hippe muts en het petje achterstevoren

Terug naar de Brief, wat hebben we allemaal nog meer meegemaakt de afgelopen maanden? Het was fijn dat we onze bestaande samenwerkingen weer met nieuw leven konden inblazen. Zo waren we op pad met Natarasj waar we nostalgie mochten beleven:Ā Q Factory te Amsterdam. Daar oefenden Victor en ik wekelijks in de tijd dat we dachten dat we moesten oefenen om vooral heel goed te worden.

Ik vond nog een oud filmpje op youtube uit die tijd genaamd “Finally Home live at Q”. Ik droeg nog een hippe muts in die tijd en Vic een petje achterstevoren. We moesten werken aan ons imago, dat was ons immers geleerd. Leuk om toch weer even terug te zien. Nu gaven we in de grote zaal een fijne ervaring waarna de Estatic Dance met Shanto en Frans kon beginnen. Mooi!

Nataraj The Wanderer

Broeder Maarten

We maakten met Maarten Oversier onze verste reis naar Oostkamp BelgiĆ«:Ā een reis van 3,5 uur, maar het was het waard. Zijn lezing te mogen begeleiden is altijd een heerlijkheid, eigenlijk is het onze mannenavond. Broeders onder elkaar.

De wachttijd word veelal ook gebruikt om de website weer even te updaten en ondertussen ontdekte ik een scheur in de broek van Daniel. Niveau. Als je dit werk mag noemen en zo op deze manier mag leven zijn lange ritten, kleffe broodjes met kaas van het tankstation en korte nachten vooral luxeproblemen.

The Wanderer Maarten Oversier
oversier2
oversier3

Broeder Jurriaan

Bij Dr Juriaan vind ik het voor mezelf ook altijd een must om m’n aandacht erbij te houden. Zijn empowerment training (als ik het zo mag noemen) is namelijk iets wat ik kan gebruiken, de onzekerheid en een negatief zelfbeeld kan een sluipmoordenaar zijn. Hoe blijf ik positief en vooral in m’n kracht staan. Het was mooi om te zien dat we zijn woorden met onze liederen nog extra kracht konden geven.

Wat een kado is het dan ook dat Daniel vaak mee is, zeker wanneer we last van onze rug hebben staat hij paraat. Buiten dat hij de magiĆ«rĀ is achter The Wanderer is hij namelijk ook nog eens Fysiotherapeut. Wat een bijkomstigheid!

The Wanderer Dokter Jurriaan
Dokter Jurriaan The Wanderer

Broeder Emrik

Nog een samenwerking waar we blij van worden is met Emrik Suchies.Ā We weten niet hoe het kan maar overal waar we komen:Ā iedereen kent Emrik. Ik weet nog steeds niet of hij een Yin Yoga Guru, een mythische magiĆ«rĀ of gewoon een gewone sterveling is met buitengewone kennis over ons lichaam en geest.

Als hij ons vraagt of we zijn XL Yin Yoga les muzikaal kunnen begeleiden is het altijd een volmondig ja! Mensen helpen door ze open te breken met klank is voor onszelf ook altijd een cadeau. Zo mochten we deze processen begeleiden in de Soefitempel in het mooie Katwijk.

emrik
Emrik The Wanderer

De standaard, maar nooit vanzelfsprekend

In Farsk had ‘Pa’ weer een prachtige kerst-sfeerige uitstalling in elkaar gezet. En in Drachten vonden Vic en ik wederom een spiegel met dito uitstalling om in te gluren. Het begint een ding te worden geloof ik. Wat komen we toch op bijzondere plekken, teveel om op te noemen.

alex
drachten

Foto’s van volle zalen zijn haast de standaard geworden maar nooit vanzelfsprekend. In de Lambertuskerk was er een mooie sfeer evenals in de d’Rentmeester in Valthermond en in de Heks en de Krijger mochten Vic en ik ook weer proeven aan het spelen van de liederen met z’n tweeĆ«n.

Hoe mooi en krachtig de liederen dus zijn in hun eenvoud. Ik vergeet het nog te vaak.

The Wanderer Farsk
lambertus
The Wanderer d'Rentmeester
heks

Tot dan en daar

Mijn hemel, wat een verhaal. Tot slot weer alle commercieel gekleurde wetenswaardigheden. Ons nieuwste album ‘The Perfect Storm’ is onlangs opĀ SpotifyĀ uitgekomen, onzeĀ kleding collectieĀ is weer aangevuld, en in de shop hebben een nieuwe item toegevoegd, namelijk een eigenĀ Sweet Surrender Aura spray. En we hebben tevensĀ cadeau pakkettenĀ gemaakt voor wanneer je onze liederen met anderen wilt delen.

Tot dan en daar, liefs van ons!

lambertus2