The Wanderer & de Droommachine

Augustus 2024

In between the changes, we grow roots in the spaces.

Ongemerkt en opgemerkt zijn onze wortels dieper gegroeid en sterker geworden. Het voelt alsof we weer een sprongetje hebben gemaakt, op persoonlijk vlak maar ook met The Wanderer. De Wanderer familie groeit en de vruchten beginnen rijp te worden. Klaar om geplukt te worden. Droom voor droom. De droommachine is op stoom. We beginnen met een hulde aan het bruidspaar want die droom van Victor en Iris is ook uitgekomen. Daniel, de hondjes en ik waren er natuurlijk bij om de blijdschap te delen.

bruiloft

Spirit Bird meets The Giant

Te mogen openen voor inspirator Xavier Rudd was vooral in de beginjaren van The Wanderer een groot verlangen. Onbevangen en vooral onbekend stuur je dan, jaar in, jaar uit mails die logischerwijs onbeantwoord bleven. De laatste jaren hadden we die wens losgelaten, wij zijn immers inmiddels onze eigen boom met prachtige vruchten en nog mooiere gemeenschap aan luisterende bewonderaars.

En dan is er ineens een belletje. “Willen jullie het voorprogramma doen voor Xavier tijdens zijn concert in Op Hodenpijl?” “We komen lopend, holi sjit jaaa” zei ik meteen.

thewanderer_xavierrudd1
thewanderer_xavierrudd2
thewanderer_xavierrudd3

En wauw, wat een avond, jullie tilden ons op en zongen meteen vanaf het begin mee. En dat bleef niet ongehoord. Niet bij ons en ook niet bij Xavier want die kwam achteraf onverwachts naar ons toe om te zeggen dat hij vond dat wij een mega krachtige set hadden neergezet en wilde meer van ons weten. Dat gaf een heel bijzonder gevoel. Ik stuiter dan wel van trotsheid hoor terwijl Victor vooral bevestigend knikt. Hij weet het langer dan ik. Hij hoorde het al langer vroemen.

thewanderer_xavierrudd4
thewanderer_xavierrudd5
thewanderer_xavierrudd6

Foto’s: Thierry Schut

Vroem! De droommachine, het bestaat en draait op geloof, geduld en hard werk. En zoveel reacties ook van iedereen die er bij was. Xavier Rudd & The Wanderer. Dezelfde energie en boodschap maar een andere vibe. Het klopte samen. En het gaf stof tot nadenken. Tijdens een ‘normale’ Wanderer sessie gaan we behoorlijk de verstilling in, maar blijkbaar bestaat er dus ook een groot verlangen tot het meezingen van de liederen. Eigenlijk zijn we wel benieuwd hoe jullie dat zien en ervaren. Zou je het anders willen beleven? Deel het gerust met ons!

thewanderer_xavierrudd7

Castlefest en broeder Mark

En dit was allemaal een week na Castlefest waar we 2 optredens gaven waarvan 1 op het hoofdpodium (Forest stage). We vinden het bizar dat we 2 van onze grootste dromen ineens binnen een week konden afvinken. Castlefest, jongens, als je nog niet bent geweest, wat een liefdevolle gathering van echte en pure mensen. Dat de organisatie van dit magische festival de moed had om ons te programmeren zal ons lang heugen omdat het ons prachtige herinneringen heeft opgeleverd.

De liederen schreven een verhaal met Mark, broeder, en directeur en zo bracht dat ons uiteindelijk op het podium. En eenmaal daar waren we helemaal geen vreemde eend in de bijt maar zorgden juist dat de mensenharten met een geïnspireerd hart de dag konden beginnen.

castlefest1
castlefest3
castlefest2
castlefest4

Foto’s: Joop Clavaux

Prinses Ella had in ieder geval ontzettend veel plezier met al die mythische figuren om haar heen. En de ouders van Victor waren ook apetrots om hun zoon te zien stralen. De winkel van ‘Pa’ werd bijna overlopen en we stonden erbij en keken ernaar.

castlefest5

Wicker Ritual

Vorig jaar nam Victor mij nog enthousiast mee naar Castlefest om mij een rondleiding te geven, en ik weet nog dat we vol ontzag naar het Wicker Ritual zaten te kijken met nog een paar duizend mensen. Om dan een jaar later één van de fakkels naar de Wicker te mogen dragen is haast onwerkelijk. Met grote trots vervulden we deze taak en konden we weer een herinnering voor het Leven maken. What a life. Echt.

De droommachine draait op volle toeren want we werden ook nog eens onverwachts gevraagd voor een grote eer. We werden namelijk gevraagd om één van de fakkeldragers te zijn voor het Wicker Ritual. We mochten het element water representeren vanwege het werk wat de liederen op aarde doen. Ik gebruik het woord “helende” bewust niet omdat dit tegenwoordig zo wordt misbruikt dat wij het woord inmiddels het liefste willen vermijden.

castlefest6

Foto: Slashley photography

castlefest7
castlefest8

The Forgotten Road

Onze route bracht ons ook naar de bijzondere Bonifatiuskapel in Dokkum en het was gelukkig prachtig (en droog) weer. We doen in principe vanwege het risico geen buitenlocaties aan maar deze trok dusdanig onze aandacht dat we het wilden proberen. Het was heel fijn en we hebben deze sessie volgend jaar ook weer op de agenda en onze landkaart staan.

We deden in de Kapel voor het eerst “The Forgotten Road”, een lied waar we al een tijdje mee bezig zijn. We wilden heel graag onze eigen “Misty Mountains” maken en het proces gaat de goede kant op! Een gebed, een krijgslied, een ‘chant’ voor alle Wanderers, dat wordt de “The Forgotten Road”.

bonifatius
bonifatius2

Liefdevolle havens

Het weerzien van vrienden. Waar we jaarlijks terugkomen zijn Sid en Nella van Klooster de Weyst en Twan en Kiki van van Roy Kasseien. Mensen uit hetzelfde hout gesneden die met ontzettend veel liefde prachtige plekken hebben gecreëerd. Blij dat we elkaar weer gezien hebben en we jullie ook kennis konden laten maken met deze liefdevolle havens!

That’s what it’s all about. In de “Lord of the Rings” heb je de elfenstad “Rivendell” waar het gezelschap even mag bijkomen en uitrusten: zo voelt het dan voor ons. Veilig, bekend en vertrouwd. Zo voelde het ook weer tijdens de Yin XL sessie van Emrik Suchies waar we met onze liederen het lichaamswerk mochten begeleiden. Zo deden we dat ook tijdens de GIC, de jaarlijkse bijeenkomst van ademwerkers over de gehele wereld (International Breathwork Foundation).

liefdevollehavens1
liefdevollehavens2
liefdevollehavens3
liefdevollehavens4
liefdevollehavens5
liefdevollehavens6

De stevige boom

En overal waar we kwamen hield Pa weer traditioneel de wacht en kreeg Daniel het weer voor elkaar om het geluid overal piekfijn & des Wanderers te krijgen. Het is zo’n kado om alles, als een soort van familiebedrijf, zelf te kunnen doen en niet afhankelijk te zijn van welke partij dan ook.

We zijn inmiddels onze eigen stevige boom en we delen de vruchten met de mensen die ons vooral hebben laten groeien: jullie! Het is daarom een bewuste keuze om onze ticketprijs zo laag mogelijk te houden, doen we niet aan service- en administratiekosten, en hanteren we een eerlijk terugstortbeleid.

familie
familie2

10-jarig bestaan

Nu we 10 jaar bestaan, vinden we het leuk om de komende tijd wat oude foto’s met jullie te delen. Uit de tijd dat de droommachine vooral werd gevuld met visioenen, verlangens en ritjes met pa, want hij bracht ons vanaf het begin overal heen. Wij kijken zelf geregeld in dit archief want het vult ons met dat besef dat we geheel op eigen kracht iets moois hebben gebouwd.

10jaar_01
10jaar_02
10jaar_03

The Wanderer – 2015 / 2016

Mensenharten

De ervaringen waren ontzettend fijn in de Soefitempel, in Wolphaartsdijk en in Veenhuizen. En wederom vol met mensenharten die van heinde en ver kwamen. We zijn zelf ook iedere keer weer blij dat er een plek ontstaat die bekrachtigend en ontspannend voor je voelt, en daar waar je nu staat even gevierd mag worden. You are a Giant, You are magnificent, You are loved.

Wat hebben jullie trouwens ontzettend fijn gereageerd op “A New Start”! Het lied is vooralsnog wat te persoonlijk en pijnlijk voor mij om te kunnen zingen, maar ik ga ervan uit dat deze prachtige shinert komend seizoen een plek in de set krijgt.

tour1
tour2
tour3

“Walls” komt trouwens weer terug in de set, daar werd zo veel naar gevraagd dat we er niet omheen konden en het is dusdanig weer relevant in m’n leven dat ik het ook weer met bezieling kan gaan zingen voor mezelf en iedereen.

Misschien is het sowieso een idee om een nieuwe opzet van de setlist met jullie te delen voordat we het nieuwe seizoen aftrappen in het Concertgebouw.

Overigens is recentelijk ook “The Giant” de wereld in gestuurd en een nieuwe live versie van “I Will Overcome”. We zijn zeker benieuwd wat jullie ervan vinden.

Commercieel getinte mededelingen

Tot slot de commercieel getinte mededelingen. We hebben in de WandererShop een grote aanvulling gehad op de meeste uitverkochte maten. Aangezien veel sessies veelal al vroeg uitverkopen en mensen vaak “te laat” zijn heeft Victor een knop op de website gemaakt die een update stuurt eens in de maand. Een handige manier om te weten te komen dat er nieuwe sessies zijn toegevoegd. Aangezien volgend jaar onze dekking in Friesland wat summier is zijn we bezig met nog een grotere locatie in Friesland.

Ons kinderconcert van 6-10 jaar is inmiddels uitverkocht maar er zijn meer dan voldoende plekken voor de sessies van 0-2 jaar en van 3-5 jaar. Je betaalt overigens alleen een ticket voor het kind, begeleiding mag gratis meegenieten.

Onze telegramtribe vind je hier, hier droppen we ook af en toe wat schetsen en filmpjes die je kunt downloaden. Voor onze video’s kun je ons joetoep kanaal bekijken en abonneren. Zo wat een verhaal weer he. Dat was het weer lieve mensen, dank voor het meereizen. Veel liefs van ons!

einde

Voorgaande brieven

wanderer_brief_en_de_ban_van_de_planeten
Wanderer Schouwburg